MoM&e

'It takes a Village to raise a Child'

Hoeveel melk drinkt baby uit een fles en mag je gekolfde melk, donormelk en kunstvoeding mengen?

Wanneer je jouw kindje niet live aan de borst kunt voeden maar uit een fles moet voeden, hoeveel melk moet er dan in de fles? Deze vraag wordt me elk kolfconsult wel gevraagd. Je hebt een kolf maar hoe ga je nu verder? Wat is de precieze portionering als je gaat flesvoeden? Mag je een combi maken? Mag donormelk bij gekolfde melk van de eigen moeder doen? Mag je kunstvoeding bij gekolfde melk van de eigen moeder mengen? Mag je gekolfde melk van de eigen moeder en donormelk mengen?

Hoeveel melk drinkt baby uit een fles?

Als je alleen kunstvoeding gaat geven is het redelijk makkelijk. De producent van de kunstvoeding zal op de verpakking voorschrijven hoeveel en hoe je de babymelk moet aanmaken. Op zich handig dat je het kunt aflezen maar ook met kunstvoeding is het aan te bevelen onderstaande rekensom toe te passen. Verder moet je onthouden dat je niet meer dan 1 liter kunstvoeding per 24u mag geven.


Mengen van gekolfde melk, donormelk en kunstvoeding

Om meteen antwoord te geven op de vraag ‘mag je verschillende melksoorten (moedermelk, gekolfde melk, donormelk en/of kunstvoeding mengen?

‘Ja, je mag melkjes mengen’. Maar…


Als je nog niet zeker bent of je kindje gevoelig is voor bepaalde allergenen is het verstandig om eerst de verschillenden melkjes apart te introduceren. Is er geen sprake is van overgevoeligheid? dan kan je gekolfde moedermelk, donormelk en/of kunstvoeding goed mengen.

Kunstvoeding en (gekolfde) moedermelk mag gemengd worden maar je mag kunstvoedingspoeder nooit aanlengen met gekolfde moedermelk. Eerst maak je een hoeveelheid poeder aan met water en daarna meng je de 2 melkjes door elkaar tot je de gewenste aantal milliliters hebt..

Ook al heb je het idee dat je zelf maar weinig melk produceert, is dat geen reden om te stoppen met jouw eigen melk te geven. Elke hoeveelheid eigen melk, ook al aangevuld met donormelk of kunstvoeding, is heel goed. Mengen is PRIMA.


Wetenschappelijk onderzoek: wat gebeurt er als je verschillende melk mengt?

Het mengen van donormelk met jouw eigen melk zorgt er voor dat de gemengde melkjes meer op jouw eigen melk gaan lijken dan op de melk van de andere moeder. Het ‘micriobioom’ van jouw melk wordt overgenomen door de gemengde melk 1,2.

Wanneer je 10 tot 30% van jouw eigen melk mengt met donormelk en 4 uur lang op een constante temperatuur van 37 graden laat staan dan krijg je het beste resultaat en lijkt het mengsel qua microbioom het meeste op jouw eigen melk 1,2.

Bovenstaande insinueert dat je moedermelk dus langer dan 6 uur veilig op kamertemperatuur kunt goedhouden maar dat bespreken we op een andere keer 4,5.


Terug naar de andere vraag: Hoeveel melk drinkt een baby uit een fles?

Colostrum en overgangsmelk

De eerste melk die na de geboorte van je baby uit je borsten komt is colostrum. De hoeveelheid colostrum die een moeder aanmaakt, begint klein maar wordt in de loop van de eerste week na de geboorte steeds meer en heet dan ‘overgangsmelk’.

De baby drinkt maar kleine hoeveelheden colostrum en overgangsmelk 3. Het is geen enkel probleem dat baby maar kleine hoeveelheden drinkt aangezien de pasgeboren baby vaak 12 keer per 24u wil drinken.

1 – 24u (dag 1)                 2 à 10ml per voeding (knikker)

24 – 48u (dag 2)              5 à 15ml per voeding

48 – 72u (dag 3)              15 à 30ml per voeding (pingpongbal)

72 – 96u (dag 4)              30 à 60ml per voeding (abrikoos)

Andere onderzoeken geven aan dat 20ml per uur voeding een normale hoeveelheid is voor een pasgeborene. De maaginhoud van baby, de slaapcyclus van ongeveer 50 minuten en de doorlooptijd van moedermelk (1 uur) suggereren dat de natuur dit zo bedacht heeft 8.


Overgangsmelk en ‘rijpe moedermelk’

Ergens in de eerste week na de geboorte zal jouw lichaam grotere hoeveelheden melk aan gaan maken en gaat baby ook grotere hoeveelheden drinken.

Vanaf dit moment kan je de bekende ‘rekensom’ gebruiken om te bepalen hoeveel melk je per voeding in een fles moet geven.

Als je de rekensom gaat gebruiken dan zijn er wel een aantal aandachtspunten:

  • De ‘hoeveel melk in een fles rekensom’ geeft je een gemiddelde. Het kan dus best zijn dat jouw kindje meer of minder wil drinken wanneer die een flesje melk krijgt. Sommige mensen eten gewoon meer of minder dan andere mensen (ja, babies zijn ook net mensen) 6. Door jouw kindje regelmatig te wegen en dit gewicht in een groeicurve te plaatsen, weet je of je baby genoeg melk drinkt. Veel of te weinig zal een verandering in de curve laten zien. Meten is weten.
  • Let op dat je een flessenspeen gebruikt met een zo klein mogelijk gaatje zodat baby niet te snel drinkt, de zuigbehoefte kan voldoen en het lichaam van baby tijd genoeg heeft om aan te geven dat het voldaan/verzadigd is. Las tijdens het flesvoeden pauzes in 7.


Het gemiddelde gewicht van een pasgeborene is 3 kg. Na een dag of 4 kan jouw kindje een hoeveelheid melk tussen de 30 à 60ml verwerken en is de algemene rekensom toepasbaar.

De hoeveelheid melk die een baby drinkt is afhankelijk van zijn/haar leeftijd, gewicht en het aantal voedingen per 24u. De hoeveelheid melk per kilogram lichaamsgewicht daalt geleidelijk naarmate de baby ouder wordt.


Berekening:

Je berekent de hoeveelheid melk als volgt:

De leeftijd van baby bepaalt het startgetal. Het startgetal vermenigvuldig je met het gewicht van jouw kindje. Je hebt nu een gemiddelde hoeveelheid die baby in 24u zal willen drinken. Deel de hoeveelheid door het aantal voedingen die baby per 24u drinkt.

1e maand: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
2e maand: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
3e maand: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
4e maand: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
5e maand: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
6e maand: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Na 6 maanden: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen (melkvoeding en bijvoeding)


Rekenvoorbeeld:

Jouw baby van 3 weken oud weegt 3300gram (= 3.3kg) en eet elke 3 uur.

150 x 3.3 = 495ml per 24u

495 delen door 8 voedingen = 62ml in een fles


Jouw baby is 4 maanden en weegt 6500gram (= 6.5kg) en eet elke 4 uur.

120 x 6.5 = 780ml per 24u

780 delen door 6 voedingen = 130ml in een fles


Referenties:

  1. Frozen Mother's Own Milk Can Be Used Effectively to Personalize Donor Human Milk. Monica F Torrez Lamberti , Natalie A Harrison, Marion M Bendixen, Evon M DeBose-Scarlett, Sharon C Thompson , Josef Neu, Leslie Ann Parker , Graciela L Lorca
  2. Personalization of the Microbiota of Donor Human Milk with Mother's Own Milk. Nicole T Cacho, Natalie A Harrison, Leslie A Parker, Kaylie A Padgett, Dominick J Lemas, Guillermo E Marcial, Nan Li, Laura E Carr, Josef Neu, Graciela L Lorca
  3. Riordan
  4. Handling and storage of expressed human milk: should the current clinical guidelines be revised? Diana Wittendorp, PhD
  5. Moedermelk bewaren. Gonneke van Veldhuizen-Staas, ibclc
  6. Hoeveel moedermelk drinkt een kind per etmaal? Borstvoeding.com
  7. Therapeutisch flesvoeden. Borstvoeding.com
  8. Neonatal stomach volume and physiology suggest feeding at 1-h intervals. Nils J Bergman