Kolven met een elektrische kolf

Kolven met een Elektrische Kolf

Een elektrische borstkolf heeft een verstelbare zuigkracht, stimulatiefase en expressiefase en soms ook een verstelbaar kolfritme. Bij de meeste elektrische kolven kan je het ritme/cycli niet beinvloeden en kan je alleen de kracht instellen en kiezen tussen de stimulatie- en expressiemodus. Buiten de fases/programma's die een fabriek programmeert kunnen ze je dus ook de mogelijkheid geven om het ritme per minuut nog te beinvloeden.

 

De kracht van een kolf wordt dus geprogrammeerd. Als je wilt weten hoe 'krachtig' je kolf is dan kan je dat opzoeken in de handleiding. De kracht die je ervaart terwijl je aan het kolven bent is niet hetzelfde als de kracht die uit de motor komt.

Als je borstschild te krap, te groot of slecht aansluit dan heeft dit effect op het vacuum wat je ervaart.

 

Het nut van het kunnen aanpassen van de snelheid/cycli is om de kolfmotor precies op jouw melkstroom in te laten spelen. Heb je een sterke TSR? Dan kan je de snelheid vaak erg traag zetten om optimaal van de melkstroom gebruik te maken. Heb je niet zo en makkelijke TSR dan kan je kiezen voor een snelle cyclus.

Sommige elektrische kolven hebben tegenwoordig ook een 3e cyclus: de '2-in-1 modus'; je kunt in een en hetzelfde programma een aantal keer stimuleren en een paar keer kolven. Je hoeft de kolf dus niet telkens van stimulatie naar expressie te zetten. Dat is wel zo handig!

 

Starten met kolven:

  • Plaats de/het borstschild(en) op de borst(en).
  • Zorg dat de tepel precies in het midden van de tunnel zit. Als je een InBra Handsfree Wearable kolf gebruikt dan kan je naar voren buigen en precies in het midden van de tunnel mikken.

 

  • Houdt het borstschild tegen de huid van de borst zodat je een vacuum creeert. Maak het borstschild eventueel vochtig.
  • Duw het borstschild niet te diep in de borst. Gebruik altijd een BH band verlenger als je een InBra Wearable kolf gebruikt.
  • Wanneer je een 2 of 3 fase kolf hebt, gebruik je als eerste de toeschietreflexmodus.
  • Stel het gewenste vacuum in. Zet de kracht van de kolf zo hoog mogelijk. Wanneer je het vacuum niet prettig meer vindt dan schakel je een stand terug (we noemen dit het Maximaal Comfortabel Vacuüm).

 

  • De melk komt eerst in druppeltjes. Na het toeschieten komt de melk in straaltjes.

 

 

  • Schakel, wanneer je melk ziet stromen óf als je een toeschietreflex voelt, over naar de afkolfmodus. Je hoeft niet te wachten totdat de kolf zelf overschakelt naar de afkolfmodus. Verander desgewenst het vacuüm weer naar het maximale comfortabele niveau.

 

Wanneer je een kolf met verwisselbaar vacuum én ritme gebruikt, zet je de kolf eerst op een snel ritme en laag vacuum. Nadat je een toeschietreflex hebt gekregen, zet je het vacuum hoger en het ritme zo laag mogelijk.

 

Het is belangrijk de borst te kolven tot er bijna geen melk meer uit komt: de straaltjes worden weer druppeltjes.

 

Bij een 2 fase kolf:

Zet de kolf weer op een snel kolfritme om een nieuwe toeschietreflex op te wekken. Tijdens het kolven kan de melk vaker toeschieten. Zet na het toeschieten van de melk het ritme weer langzamer.

 

Bij een 3 fase kolf:

Gebruik de 2-in-1 modus om een nieuwe toescietreflex op te wekken.

 

Wanneer de melkstroom afneemt en je geen nieuwe toeschietreflex krijgt, kun je borstcompressie toepassen om de borst te controleren of die voldoende leeg is.