'It takes a Village to raise a Child'

Aanmeten van borstschilden

Van belang is dat de kolf en borstschilden goed aangemeten zijn. De tepel moet precies in de tunnel van de trechter passen, zonder te klemmen, niet te groot en niet te klein.

  • Is de tunnel te groot, dan verdwijnt er teveel van de tepelhof in de tunnel, beschadigt de borst en wordt er geen goed vacuum opgebouwd.
  • Is de tunnel te klein, dan beschadigt de tepel, worden melkkanaaltjes afgeklemd en wordt de borst niet goed geleegd.

Sommige moeders kolven prima met een standaard borstschild maar sommigen hebben een grotere maat nodig. Hoe weet je of je die nodig hebt?

Het deel van het borstschild wat de maat bepaalt is de breedte van de tunnel. Als je aan het kolven bent, wordt de tepel in de tunnel getrokken.

Let op; tijdens het kolven zwelt de tepel enigszins op. Het is de bedoeling dat er zich nog wat vrije ruimte rond de tepel bevind. Het is NIET de bedoeling dat je tepelhof de tunnel in verdwijnt.

Een manier om te weten te komen of je de juiste maat borstschild hebt, is het gevoel dat je ervaart tijdens het kolven; bijvoorbeeld pijn, zelfs met een lage zuigkracht. Er zijn andere manieren om te weten te komen welke maat je nodig hebt.

Tepelmeter

Tepelmeter MayMom

  • Beweegt de tepel vrij in de tunnel van het borstschild?
  • Glijdt een groot deel van het tepelhof in de tunnel?
  • Heeft de tepel dezelfde vorm als voor het kolven?
  • Voelt de borst goed geleegd aan?

te groot

te groot

passend

passend

te groot> tepelhof in de tunnel

tepel wijst omhoog

melk stoomt naar beneden