MoM&e

'It takes a Village to raise a Child'

Full time kolven

Soms is het niet mogelijk om je kindje aan de borst te laten drinken maar wil je wel dat baby jouw moedermelk krijgt. Je kunt dan Fulltime gaan kolven en jouw baby gekolfde melk geven.

Op deze pagina proberen we je onze beste kolftips te geven naar aanleiding van vragen die we via onze Instragrampagina hebben ontvangen. Heb je zelf tips vragen of tips die echt niet mogen ontbreken? Mail ons dan via info@moedermelknetwerk.nl en we schrijven er een topic over.

De Fulltime Kolven pagina is nog onder constructie dus kom snel terug voor nieuwe tips en topics.

Pitcher Methode

Als je regelmatig moedermelk afkolft, wil je jouw moedermelk op de meest efficiënte manier bewaren en geen moedermelk verspillen. De Pitcher-methode is een algemene naam die wordt gegeven aan de methode om afgekolfde melk van verschillende afkolfsessies gedurende de dag in één container, schenkkan, maatbeker of litermaat met een deksel te verzamelen en die melk vervolgens te gebruiken om de flessen voor de volgende dag klaar te zetten.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om aan het begin van de dag een hele voorraad flessen voor de dag klaar te hebben staan. Anderen geven er de voorkeur aan om verse melk te geven na het kolven.De pitchermethode is niet ‘beter’ dan andere manieren om moedermelk te bewaren en te geven, –het kan gewoonweg een makkelijkere manier zijn-.

Pitcher methode stap voor stap:

  • Neem een grote container of schenkkan die je kunt afsluiten met een deksel.
  • Giet je melk na het afkolven (1e sessie) in de schenkkan. Sluit de kan af met de deksel.
  • Na je volgende afkolfsessie (2e sessie), laat je de gekolfde melk eerst afkoelen voordat je deze melk in de verzamelkan bij de 1e sessie gekolfde melk giet.
  • Na een 3e en volgende kolfsessies begin je bij stap 2.

Verzamel al je afgekolfde melk binnen 24 uur in de container of schenkkan. Sluit de kan altijd af met een deksel.

Giet altijd moedermelk van gelijke temperatuur bij elkaar; koel de zojuist gekolfde melk eerst af in de koelkast voordat je die aan reeds opgeslagen moedermelk in de verzamelbeker toegevoegd.

Aan het einde van de dag – of wanneer de maatbeker vol is – vul je vervolgens babyflessen / zuigflessen met de gewenste hoeveelheid voor elke voeding die jouw baby drinkt.

Alle overgebleven melk kan in moedermelkbewaarzakjes worden gegoten en worden ingevroren.


Wat zijn de voordelen van de ‘pitcher methode’?

Een van de grote voordelen van het gebruik van de Pitcher-methode is dat de hoeveelheid vetten in de melk per 24u gemengd en gehomogeniseerd worden zodat het vetpercentage per fles verdeeld en evenwichtiger is. Het poolen van de melk in 24u zorgt niet voor toename van bacteriën. 1.

De pitchermethode kan kostbare tijd en ruimte kan besparen.

De koeling staat niet vol met verschillende flessen van verschillende data.

Je merkt eerder op dat er restjes melk overblijven die je wilt invriezen.


Tips:

Check bij gebruik van een plastic maatbeker de plastic code om te weten of deze veilig is om moedermelk in te bewaren. 2.

Gebruik een pannenlikker om de melkvetten die aan de wand van de maatbeker plakken, te mengen met de vloeibare melk. Spatel de vetten en verdeel de vetten goed door.

Label de gehele verzamelbeker / maatbeker vanaf het éérste moment van afkoeling. Later gekoelde en toegevoegde melk krijgt dus uiteindelijk een eerder tijdslabel.


1. Pooling expressed breastmilk to provide a consistent feeding composition for premature infants

Lisa M Stellwagen , Yvonne E Vaucher, Christina S Chan, Taylor D Montminy, Jae H Kim

2. https://waarzitwatin.nl/stoffen/plastic

Wanneer borstkolfonderdelen vervangen?

Als je ooit merkt dat je borstkolf geen zuigkracht meer heeft, dan is de boosdoener meestal een kapot of uitgerekt ventiel of membraan.


Hoe vaak moet je het ventiel of klephuis | membraan van je borstkolf vervangen?


Het belangrijkste onderdeel van de borstkolf is het ventiel of klephuis met membraan. Het ventiel of klephuis |membraan is dé plaats waar het vacuüm of zuigkracht van de kolf gemaakt wordt. Zonder vacuüm of zuigkracht blijft de melkstroom niet lopen wanneer je aan het kolven bent.

Als de motor van de borstkolf aanzuigt, zal het ventiel of membraan sluiten. Wanneer de motor van de borstkolf stopt met zuigen dan opent het ventiel of membraan en kan de melk naar de fles of opvangschaal stromen. Lucht of melk kan dus maar één kant op. Zonder ventiel | membraan of met een beschadigd of vettig ventiel | membraan voel je dat er geen druk opgebouwd kan worden.


Het openen en sluiten van het ventiel of membraan zorgt voor slijtage. Hoe vaker het ventiel of membraan moet openen of sluiten des te sneller het zal verslijten.

Buiten de verbruiksduur, is ook de manier waarop het ventiel of membraan schoongemaakt wordt van invloed op de levensduur. Driftig schoonmaken en het gebruik van ragers kan het materiaal beschadigen of uitrekken waardoor er geen optimaal vacuüm meer gemaakt kan worden. Je ervaart dan verminderde zuigkracht van je kolf.


Tip:

  • Zorg dat je reserve ventielen | klephuizen en membranen op voorraad hebt en gebruik bij elke kolfsessie voor een nieuw, schoon en onbeschadigd setje.
  • Spoel de onderdelen na een kolfsessie altijd eerst met koud water; dit zorgt ervoor dat eiwitresten niet stollen en aankoeken, en daarna met heet water; heet water helpt je vetten weg te spoelen.
  • Gebruikte ventielen | klephuizen en membranen zet je in een bakje met afwasmiddel in de week.
  • Aan het einde van de dag kan je de onderdelen allemaal in een keer tegelijkertijd reinigen.
  • Gebruik géén ragers voor het schoonmaken van ventielen!


Vervang in elk geval altijd wanneer de klep, ventiel of membraan beschadigd of gebarsten is.


De richtlijn om ventielen en klephuizen | membranen te vervangen is als volgt:

Je kolft

Vervangen

Fulltime

na 60 à 80 kolfsessies (± 10 dgn.)

3 of meer per 24u

elke 4 weken

Minder dan 3 x per 24u

elke 8 tot 12 weken