MoM&e

'It takes a Village to raise a Child'

Mag je moedermelk doneren als je gevaccineerd bent tegen COVID-19?

Het European Medicines Agency heeft Covid19 vaccinaties van BioNtech/Pfizer en Moderna goedgekeurd.

Uit huidige studies is niet gebleken dat het Corona vaccin nadelige bijwerkingen heeft voor zwangeren en moeders die borstvoeding geven. Omdat er nog weinig over bekend is, wordt door het RIVM wel geadviseerd je pas na de zwangerschap te laten vaccineren. Er is geen indicatie dat het vaccin in de moedermelk komt en via moedermelk bij de baby kan komen. bron RIVM

De Nederlandse Moedermelkbank heeft een statement uitgegeven over het doneren van moedermelk en de Coronavaccinatie. Het Moedermelk Netwerk volgt de advisering van de Nederlandse Moedermelkbank.

Statement Nederlandse Moedermelkbank, COVID-19 vaccinaties en borstvoeding

6 januari 2021

De EMA heeft nu 2 vaccins goedgekeurd, van BioNtech/Pfizer en Moderna. Ze werken allebei op dezelfde manier. Via de vaccinatie wordt een stukje genetische code (mRNA) van het virus je lichaam binnen gebracht. Dit wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaken die het virus herkennen bij een besmetting. Uiteindelijk wordt het vaccin op natuurlijke wijze door het lichaam weer afgebroken. Op dit moment is er nog niet veel bekend over de werking en eventuele bijwerkingen van de nieuwe COVID-19 vaccins bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Zoals bij alle geneesmiddelen en vaccin studies worden zwangeren en vrouwen die borstvoeding in eerste instantie nooit meegenomen in de eerste onderzoeken naar het vaccin. Dus 100% zekerheid hebben we niet.
Je moet dus de voordelen en nadelen afwegen voor je zelf.Komt het vaccin via de borstvoeding bij je kind?
Nee, op basis van de huidige informatie is het niet aannemelijk dat het COVID-19 vaccin in de moedermelk terecht komt dus geen bezwaar vormt tijdens de borstvoedingsperiode.
Is vaccineren bij jou gunstig voor je kind?
Ja, het is aannemelijk dat antistoffen en T-cellen die worden aangemaakt na toediening van het vaccin aan jou in de moedermelk terecht kunnen komen. Na vaccinatie tegen andere virussen werden er binnen 5-7 dagen na toediening van het vaccin IgA antistoffen in de melk aangetoond. De antistoffen die in de melk terecht komen kunnen jouw kind beschermen tegen een infectie met SARS-CoV-2.
Mag je donoren na vaccinatie ?
Ja, op basis van de huidige informatie mogen donoren van de Nederlandse Moedermelkbank tijdens hun donatieperiode gevaccineerd worden met het COVID-19 vaccin. Indien donoren naar aanleiding van het vaccin verhoging ontwikkelen mogen zijn blijven doneren. Indien de lichaamstemperatuur hoger dan > 38.5 C is dienen zij contact op te nemen met de moedermelkbank. Een beetje koorts is overigens een hele normale reactie op een vaccin. Dat komt door je lichaam zelf, waarbij de afweer wat beter werkt.
Mag je doneren als je niet gevaccineerd wilt worden of nog niet gevaccineerd bent?
Ja, vaccineren is een vrijwillige keuze, en de te vroeg geboren kinderen hebben je melk hard nodig. Het is geweldig dat je meehelpt om hele kwetsbare kinderen de kans te geven het maximale uit hun toekomst te kunnen laten halen. Moedermelk beschermt tegen infecties, wordt beter verdragen dan kunstvoeding en zorgt voor een hoger IQ.

.