Borstvoeding Blog

Hoeveel kan je nou over Borstvoeding schrijven? Allerdaagse, Gewone, Ongewone en Ontroerende Dingen over Borstvoeding.

'MOEDERMELK DONEREN AAN EEN ANDER KINDJE'

Met de verloskundige had ik doorgesproken wat ik wilde: na de geboorte direct aanleggen, het eerste uur op mijn borst, om de borstvoeding de beste start te bieden! Zo geschiedde, en hoe…ze hapte direct aan en dronk zo gulzig dat de melk even later via haar neus naar buiten kwam. Ze werd om 19.00 uur geboren en die avond / nacht dronk ze al een paar keer. Gevolg: binnen een nacht was ze al haar meconium kwijt en op dag 2 zat ze al op haar geboortegewicht. De kraamverzorgster had als belangrijkste opdracht het ondersteunen van de borstvoeding, maar er viel niets te ondersteunen. Het liep fantastisch! Dus in de kraamweek hebben we samen de kolf ook maar eens geprobeerd (ik wilde gaan kolven zodra ik weer ging werken, en aangezien ik 4 dagen ging werken vond ik dat wel heel erg spannend). Ook dat werkte, dus start van succesvolle borstvoeding was een feit.

Omdat het kolven goed ging, ik heel erg veel melk had en het me een fijn idee leek om wat voorraad in de vriezer te hebben, besloot ik elke ochtend na de ochtendvoeding na te kolven. Dat resulteerde dagelijks in 200 / 300 milliliter melk voor in de vriezer. Toen er 7 liter ingevroren was, las ik ergens dat er ook baby’s zijn die geen vriezermelk lusten. Aangezien mijn man nogal een fijnproever is, leek het me een goed plan om te kijken of mijn meisje deze melk wel wilde. Eigenlijk ging ik er van uit dat het geen probleem was en dus leek het me leuk om oma het eerste flesje te laten geven.

Melk ontdooid, fototoestel bij de hand, oma in de stoel en baby op schoot…maar nee hoor! Madam keek even heel vies, duwde vervolgens met haar tong de fles naar buiten en weigerde! Ze weigerde mijn duurzaam bij elkaar gespaarde vriezermelk! Een kleine test met wat koelkastmelk daarna liet zien dat ze best wilde drinken, maar geen ontdooide melk. Daar zat ik dan met mijn voorraad.

Ik wist niet wat ik met mijn melk aanmoest, kon in eerste instantie alleen iets vinden over het doneren van melk aan een ziekenhuis in Amsterdam. Praktisch niet haalbaar en te ver weg, dus heb ik mijn 7 liter in tranen weggespoeld...Ik had nog van iemand de tip gekregen om de melk kort te verwarmen voor het invriezen (dan blijft de smaak behouden en wordt het minder “zepig” dan wanneer het direct wordt ingevroren). En warempel: dat wilde ze wel. Dus daar ging ik weer met het opbouwen van een vriezervoorraad. Het liep echter al snel de spuigaten uit en ook op mijn werk (ik was inmiddels weer begonnen) liep het kolven zo goed dat ik op een dag meer dan 600 milliliter kolfde onder werktijd. Veel te veel voor mijn meisje om op te drinken.

Inmiddels had ik verder gezocht op internet en was bij toeval op het Moedermelk Netwerk gestuit. In eerste instantie had ik gemeld dat ik wat melk had, maar toen ik op 18 liter zat en zowel mijn vriezer als die van mijn ouders vol zat, heb ik het “noodsignaal” gestuurd dat ik geen ruimte meer had. Gelukkig werd de melk toen opgehaald en is vervolgens opgehaald door een moeder die voor haar derde kindje zelf niet voldoende melk had maar wel wilde geven.

Zij woonde nogal ver uit de buurt en het was dus niet handig om nogmaals aan haar te doneren. Ik bleef intussen rustig invriezen. Na een tijdje ging mijn telefoon: het was Chella met de vraag of ik nog melk had. Op dat moment had ik weer een liter of 8 in de vriezer en dat is de dag daarna opgehaald door een moeder die zelf geen borstvoeding kon geven maar haar zoontje van 3 weken wel heel graag moedermelk wilde geven. Zij woont wel in de buurt en dat contact is er tot op de dag van vandaag. Komende week gaat er weer 12 liter haar kant op en hopelijk lukt het om haar te ondersteunen tot haar zoontje minstens 6 maanden is (dat is nog 2,5 maand).

Mijn eigen meisje is bijna 11 maanden en begint steeds meer bijvoeding te eten. Gevolg is dat mijn borstvoeding terugloopt en dat is goed. Ik hoop haar nog zeker tot 2 jaar te kunnen voeden en wie weet, in de toekomst…? Ook dan hoop ik weer voor zowel mijn eigen als andere kindjes voor melk te kunnen zorgen. Want uiteindelijk is moedermelk de allerbeste start voor ieder kind.