Borstvoeding Blog

Hoeveel kan je nou over Borstvoeding schrijven? Allerdaagse, Gewone, Ongewone en Ontroerende Dingen over Borstvoeding.

GIRL POWER, MEGA MINDY'S & TOVERDRANK

Vraag mijn dochters of het bestaat en zij zullen het volmondig beamen. Een rotsvast vertrouwen hebben ze; in mijn kindertijd was ik zelf een gelover maar in de loop der jaren vervaagde het. Naar de achtergrond gedrukt door bezigheden en andere beslommeringen. Mijn onbevangenheid versleten…

Ondertussen kom ik ze al 6 jaar weer tegen. Het mag een wonder heten dat ze alsnog mijn leven zijn ingestapt en ik zie hen als een verrijking. Soms overweldigend, soms ontzagwekkend maar altijd vol energie. Na jaren van ongeloof blijken heldinnen toch te bestaan!


Als voormalig contactpersoon van de VBN (Vereniging Borstvoeding Natuurlijk) kwam ik in contact met een moeder die te weinig melkproductie had voor kindje. De baby was zwaar allergisch en de moeder huilde aan één stuk. Ze wilde per se moedermelk voor haar kindje. De gedachte dat zij kunstvoeding zou moeten gaan geven, stond haar zo tegen dat ze totale paniek ervoer. Een idee was geboren: moeders met teveel melk zouden meten kunnen delen met moeders die te weinig melk hebben.

In voorgaande jaren melden ze zich massaal aan: de Mega Mindy’s en hun toverdrank. Al heel wat moeders en artsen hebben ze gelukkig gemaakt met onbaatzuchtige vrijgevigheid. De toverdrank werd met zoveel liefde bereid dat het haast een emotionele last is om er afstand van te doen. Ze geven een stukje weg van zichzelf en van hun kind. Voor enkele Mega Mindy’s is het zelfs het laatste tastbare bewijs dat zij een kind hadden. Jouw toverdrank gunnen aan een andere moeder en kind: dat noem ik nou Girlpower!

De cirkel is bijna rond. Na jaren een virtuele moedermelkbank te zijn geweest en gelobbyd te hebben, is de Nederlandse Moedermelkbank na 28 jaar heropend en haken alle academische ziekenhuizen aan.

Toch blijft er nog een noodzaak het Moedermelk Netwerk in stand te houden aangezien er nog steeds geen voorziening is voor gezonde zuigelingen en hun moeders. Op naar de volgende 6 jaar!


Chella Verhoeven Lactatiekundige ibclc

Nataal juli 2010


Nawoord:

Vanaf 4 november 2015 krijgen in het VUmc Amsterdam alle premature kinderen waarvan de moeder zelf niet (genoeg) kan kolven standaard donormelk. Gezonde, op tijd geboren kinderen komen NIET in aanmerking om donormelk via de Nederlandse Moedermelkbank te ontvangen.

Mijn dochters zijn ondertussen ‘Beliebers’ geworden en ik hoop dat ze in de toekomst liever Mega Mindy’s willen zijn ;-)

Het Moedermelk Netwerk bestaat al weer 11 jaar en is uitgebreid met de BorstkolfWinkel. Wil je donormelk en Stichting Moedermelk Netwerk ondersteunen? Dat kan; doe al jouw borstvoedingsboodschapjes bij de BorstkolfWinkel en zodat wij ons werk kunnen blijven doen.

Moedermelk doneren of uitvragen mag via onze besloten Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/donormelk.aangeboden.gezocht/

Om toegang te krijgen tot deze groep vragen we je om eerst eea door te lezen en een aanmeldformulier in te vullen:

www.moedermelknetwerk.nl/donormelk