Borstvoeding Blog

Hoeveel kan je nou over Borstvoeding schrijven? Allerdaagse, Gewone, Ongewone en Ontroerende Dingen over Borstvoeding.

‘GOH... DÁT HEB IK NOU ÓÓK’!

‘Goh, dat heb ik nou ook’! - Jouw Ei en Social Media

Het is fijn als je je ei kwijt kan bij anderen. Je zoekt herkenning en soms ook oplossingen die je in je directe omgeving niet vindt. Vroeger was dat best moeilijk… Je wereld reikte niet verder dan de straat of misschien wel t dorp of stad en het soms was moeilijk om een gelijke te vinden. Tegenwoordig is de wereld n stuk groter sinds we allemaal het Wereld Wijde Web op kunnen. Fijn dat je Facebookvrienden hebt die hetzelfde ervaren. Of Tweeps… Je gebruikt een #hashtag en in een flits vind je mensen met dezelfde interesse of die zichzelf in een herkenbare situatie bevinden.

Op zich niets mis mee zou je zeggen? Lotgenoten… mensen die hetzelfde ‘lot’ delen. Klinkt n stuk zwaarder dan t is. Je houdt van draagdoeken en je zoekt moeders die daar ook interesse in hebben. Zelf houd ik van vers koken dus ik ben lid van “Dat Maak ik Lekker Zelf’. Ondertussen schieten de ‘borstvoedinggroepen’ als paddenstoelen de grond uit; moeders die net een baby hebben gekregen, moeders die langer dan een jaar voeden, moeders die donormelk gebruiken, moeders die fulltime kolven en sinds 2 weken is er ook een Islamitische Borstvoeding Organisatie.

Voor simpele vragen is een lotgenotencontact natuurlijk een prima medium. Maar waar ligt de grens tussen een simpele vraag en een vraag waar intensiever contact en een getraind oog voor nodig is? Buiten het feit dat t bijna onmogelijk is om al die groepen in de gaten te houden, heb je de neiging om als professional alles mee te willen lezen omdat je die bakerpraatjes de wereld uit wilt krijgen. Alle goede bedoelingen van lotgenoten-contactgroepen ten spijt.

In het professionele leven loop je al tegen bakerpraatjes aan en social media helpt er niet echt aan. We hebben n nieuwe Frankenstein gecreëerd… Eerst leek t een goed idee: ‘Moeders van de Wereld – Verenigd U’. De groepjes waren klein en controleerbaar. Ondertussen groeien en groeien de groepen en je hebt er een dagtaak aan om bijgelezen te blijven! Er wordt nauwelijks gecontroleerd of de antwoorden die lotgenoten elkaar geven correct zijn. Veel antwoorden horen in de categorie ”Dat heb ik ook”.



zelf diagnose


Om de woorden van mijn collega Gonneke van Veldhuizen ibclc te citeren:

Dat is fijn, die herkenning, maar het wil niet zeggen dat de oplossingen van de ene moeder ook werken bij de andere. Niet alle moeders en baby’s zijn hetzelfde en ook hun situaties verschillen. Maar vooral kun je er niet van uit gaan dat iets wat er vergelijkbaar uitziet ook hetzelfde is.

En dat brengt me op het stellen van diagnoses. Iedereen stelt diagnoses, want dat betekent gewoon dat je ergens een naam aan geeft. Maar een goede diagnose kan pas worden gesteld wanneer er een anamnese is opgenomen. Een korte beschrijving lezen en een foto of filmpje op Facebook bekijken is niet hetzelfde als een anamnese opnemen. Toch komen er met grote regelmaat heel stellige diagnoses voorbij op basis van foto’s. Vervolgens passeert dan een aantal voorgestelde behandelmethodes de revue. Een aantal daarvan is onzin, zelfs als de diagnose toevallig klopte.

Aanleiding om er nog maar een groep tegenaan te gooien: ‘Borstvoeding Vraag’ ‘n Lactatiekundige IBCLC‘ . Dit is de beschrijving van de groep:

”Voor al jouw ‘korte’ vragen over borstvoeding waarvoor geen observatie nodig is. In deze groep beantwoorden ALLEEN LK’s ibclc jouw vraag zodat je zeker weet dat je ‘n professioneel antwoord krijgt. Wanneer je een vraag stelt waarvoor wél observatie nodig is dan wordt je naar een van onze collega’s doorverwezen. Adviezen gegeven door personen die géén #ibclc achter hun naam hebben staan, worden verwijderd.”

Dus voor een goed antwoord op je borstvoedingsvraag ga je dáár waar professionals je de weg kunnen wijzen. Het bespreken van de vragen en gegeven antwoorden en je ervaringen doe je dan ergens in een andere groep.


Warme groet, Chella en Gonneke (beiden lactatiekundigen ibclc)