Borstvoeding Blog

Hoeveel kan je nou over Borstvoeding schrijven? Allerdaagse, Gewone, Ongewone en Ontroerende Dingen over Borstvoeding.

74% VAN ONLINE AANGEKOCHTE OF GEDEELDE MOEDERMELK IS BESMET MET ZIEKTEKIEMEN

Eind mei zeiden we t ook al: wij bij het Moedermelk Netwerk juichen het delen van moedermelk toe. Het is geweldig te lezen dat moeders die gezegend zijn met een grote melkproductie andere moeders met te weinig moedermelk en hun kindje willen helpen. Regelmatig zie je artikelen in tijdschriften, berichtjes op facebook of twitter waaruit van beide kanten grote dankbaarheid blijkt!

Ondanks het feit dat officiële kanalen het delen van moedermelk ernstig afkeuren, zijn de meeste van hun argumenten goed te weerleggen (zie artikel: 'Moedermelk Delen: van exclusief gebruik naar maatschappelijke gewoonte') .

Bij het Moedermelk Netwerk zetten we wel vraagtekens bij het delen van moedermelk zonder screening, bloedtest en protocollen ter behandeling van donormelk. Je moet dan denken aan het informeel delen van moedermelk via familie, vrienden, kennissen, bekenden of onbekenden. De meest belangrijke vraag is op dat moment: hoe betrouwbaar is/zijn de gezondheid en gewoonten van bekenden of ‘onbekenden’? Is het belangrijk die dingen te ‘meten’ voor de gezondheid van het ontvangende kindje?

In de maand augustus 2013 kwam er een artikel uit van Sarah Keim...

'EERSTE HULP BIJ GESTUWDE BORSTEN'

Het was weer zondag… een voorspelbare dag. Je bent op n feestje en de telefoon gaat: ‘Hallo met kraamzorg Die-en-die’. We zijn op zoek naar een borstkolf voor een kraamvrouw en we hebben uw telefoonnummer doorgekregen…

Doorgaans staan we 1,2,3 in de houding om kraamvrouwen te helpen...

GIRL POWER, MEGA MINDY'S & TOVERDRANK

Vraag mijn dochters of het bestaat en zij zullen het volmondig beamen. Een rotsvast vertrouwen hebben ze; in mijn kindertijd was ik zelf een gelover maar in de loop der jaren vervaagde het. Naar de achtergrond gedrukt door bezigheden en andere beslommeringen. Mijn onbevangenheid versleten…

Ondertussen kom ik ze al 6 jaar weer tegen. Het mag een wonder heten dat ze alsnog mijn leven zijn ingestapt en ik zie hen als een verrijking. Soms overweldigend, soms ontzagwekkend maar altijd vol energie. Na jaren van ongeloof blijken heldinnen toch te bestaan!

'BORSTVOEDINGSKOEKJES'

Regelmatig horen we van moeders dat ze graag een wat grotere melkproductie zouden willen. Van veel kruiden en voedingsmiddelen wordt gezegd dat zij de melkaanmaak stimuleren. Hieronder een recept zodat je lekkere BorstvoedingKoekjes kan maken. In de koekjes zit Haver, Biergist en Lijnzaad...

‘GOH... DÁT HEB IK NOU ÓÓK’!

‘Goh, dat heb ik nou ook’! - Jouw Ei en Social Media

Fijn als je je ei kwijt kan bij anderen. Je zoekt herkenning en soms ook oplossingen die je in je directe omgeving niet vindt. Vroeger was dat best moeilijk… Je wereld reikte niet verder dan de straat of misschien wel t dorp of stad en het soms was moeilijk om een gelijke te vinden. Tegenwoordig is de wereld n stuk groter sinds we allemaal het Wereld Wijde Web op kunnen. Fijn dat je Facebookvrienden hebt die hetzelfde ervaren. Of Tweeps… Je gebruikt een #hashtag en in een flits vind je mensen met dezelfde interesse of die zichzelf in een herkenbare situatie bevinden.

Op zich niets mis mee zou je zeggen? Lotgenoten… mensen die hetzelfde ‘lot’ delen. Klinkt n stuk zwaarder dan t is.

'I HAVE A DREAM'

In 2005 had ik een droom… Hoe fijn zou het zijn als je zelf je kindje niet kan voeden dat je dan toch moedermelk kunt geven… Het Moedermelk Netwerk idee was geboren. Ze noemden me een huisvrouw met een goed ideetje. Nu na 11 jaar had werken is het idee om donormelk te gebruiken algemeen aanvaardt, hebben we weer een moedermelkbank in Nederland en zelfs voor gezonde moeders en gezonde baby’s is het mogelijk donormelk te vinden. Wie had dat nu kunnen bedenken?

In februari stond Stichting Moedermelk Netwerk op de Negen Maanden Beurs met haar Borstkolf Winkel ondersteund door collega’s Gonneke van Veldhuizen ibclc, Stefan Kleintjes ibclc en Els de Kerpel ibclc i.o.

'AAN VERWACHTINGEN VOLDOEN'

Ik heb twee zoons, die ik allebei langer borstvoeding had willen geven dan ze gekregen hebben. Door verschillende redenen is het bij mijn oudste zoon na 10 weken gestopt. Ik vond het heel jammer, maar ik genoot ook wel van mijn ‘vrije’ leven. Ik had toen nog niet de kennis die ik nu heb en vind moeilijk om terug te halen hoe graag ik destijds borstvoeding wou geven. Ik vond het logisch dat ik ermee begon en zou wel zien waar het schip strandde. Gelukkig hoorde ik van veel mensen uit mijn omgeving dat ik me niet schuldig hoefde te voelen toen in mijn beleving het schip gestand was.

"WAT EEN AVONTUUR!'

Vandaag zijn we zo, een auto vol met lege koelboxen naar Belgie vertrokken om donormelk te halen. Het was een lange (maar gezellige) reis.

Op drie adressen mochten we melk ophalen. Niet verwacht, maar alle 8! koelboxen helemaal gevuld gekregen!

'NIET VOLDOENDE KUNNEN KOLVEN... WAT NU?'

Donormelk of Kunstvoeding geven wanneer je niet voldoende kunt kolven. Is dat een optie? Mama A. vertelt haar verhaal:

WAAROM ZOU JE JOUW MELK AAN EEN ANDER KINDJE DONEREN?

Suzan:

'Bij mijn eerst kindje had ik een hele voorraad in de vriezer waar niet mee gedaan werd. Uiteindelijk heb ik het laten ontdooien en net pijn in mijn hart door de gootsteen gespoeld. Heel erg zonde natuurlijk maar ik had er nog nooit van gehoord dat je het ook kon doneren...'

DONORMELK IN HET ZIEKENHUIS - KAN DAT OOK?

Ik ben mama van 2 kindjes, een zoon van 4 jaar en een dochter van 10 maanden. Bij allebei mijn kinderen heb ik het geluk gehad om borstvoeding te kunnen geven en de jongeste krijg nog steeds. Ook kwam bij allebei de voeding snel op gang en had ik gelijk heel veel. Bij mijn zoon wist ik niet van doneren af en toen ik met 9 maanden stopte met voeden heeft hij nog een maand gedronken van de vriezer voorraad.

Nu bij mijn dochter had ik “last”van hetzelfde als bij mijn zoon: Heel snel, heel veel melk.

MOEDERMELK DELEN: 'VAN EXCLUSIEF GEBRUIK NAAR MAATSCHAPPELIJKE GEWOONTE

In juni 2011 publiceerde het International Breastfeeding Journal bovenstaand artikel 24 waarin drie experts hun mening geven over het publiekelijk delen van moedermelk. Steeds meer landen (her)installeren moedermelkbanken en sinds enige tijd wordt via de sociale media tussen moeders onderling ook driftig moedermelk gedeeld. Terwijl sommige experts het onderling delen van moedermelk risicovol vinden, zijn er ook experts die juist vinden dat het gebruik van kunstvoeding méér risico’s met zich meebrengt voor de baby dan het delen van moedermelk onderling.

Wat vinden James E Akre (lid van International Board of Lactation Consultant Examiners), Karleen D Gribble (onderzoekster op het gebied van zuigelingenvoeding) en Maureen Minchin (IBCLC, schrijfster en onderzoekster) hier nu van?

'PHENYLKETONURIE (PKU) EN BORSTVOEDING GEVEN'

2 weken geleden kreeg ik een berichtje van een mama die haar melk wilde doneren omdat haar kindje een stofwisselingsziekte had. Het kindje mocht maar beperkt aan de borst en omdat de ervaren moeder wist dat haar melkproductie zou kelderen als ze het aantal voeding zou halveren nu de baby pas een week oud was, ging ze de gemiste voedingen aan de borst kolven. De gekolfde moedermelk kon haar baby helaas niet drinken.

In mijn hoofd begonnen allerlei lichtjes te branden en bellen te rinkelen. Dit verhaal kende ik van wel heel dichtbij...

'MOEDERMELK DONEREN AAN EEN ANDER KINDJE'

Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, besloot ik al snel dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Na het volgen van een borstvoedingscursus en het zoeken van informatie op internet was ik er klaar voor: de baby mocht komen!

‘ALLEEN HET LAATSTE KUSJE BESTAAT NIET; AL HET ANDERE WAS ER WEL’

Al een hele tijd liep ik rond met het idee een Borstvoedings Blog te gaan schrijven. Na al die jaren Moedermelk Netwerk en contact met veel moeders hoor je veel en zie je veel. Wat zijn nou die allerdaagse, gewone, ongewone en ontroerende dingen achter gesloten deuren waarvan wij niets weten?

In de allereerste blog wil ik je kennis laten maken met Hester, haar man, haar kindje en hun bijzondere verhaal: