Pasteuriseren

Het pasteuriseren van moedermelk wordt meestal door de ontvangende partij gedaan om handbacterien / virussen en schimmels, die de melk tijdens het kolven besmet kunnen hebben, te inactiveren.

Dit is vooral belangrijk wanneer je geen bloedtest hebt van de moedermelkdonor. Het Moedermelk Netwerk adviseert donormelk ALTIJD te pasteuriseren.

 

Soms kan het zijn dat ontdooide moedermelk stinkt en/of zepig ruikt. Je zou denken dat de ontdooide moedermelk niet meer bruikbaar is omdat het ‘rot’ ruikt. Vetontbindende enzymen in de moedermelk die jouw baby bij het verteringsproces helpen, kunnen al geactiveerd zijn en de melk doen stinken. Wanneer baby de melk nog gewoon graag lust is de moedermelk bruikbaar. Als de geur van de hoge vetontbinding onsmakelijk is, kan je de donormama vragen of ze de gekolfde melk vóór het invriezen wil pasteuriseren. Pasteurisatie voor invriezen helpt het vetverteringsproces te remmen.

 

Elk bewerkingsproces dat moedermelk ondergaat, zorgt ervoor dat voedingsstoffen in de melk veranderen. Dit kan dus koelen, vriezen of verwarmen betekenen. Niet alle stoffen in moedermelk zijn stabiel bij dezelfde temperatuur. Het spreekt voor zich dat bewerkte moedermelk altijd nog méér lichaamseigen is dan kunstvoeding (=bewerkte koemelk).

 

Onderstaand lees je 2 pasteurisatieprocessen die je thuis makkelijk kunt toepassen op vers gekolfde of ontdooide moedermelk.

Pretoria Pasteurisatie

Giet zoveel water in een pan zodat het niveau van de melk in de fles en het niveau water in de pan op dezelfde hoogte zijn (probeer verschillende maten pan)

Je hebt ongeveer 450 ml. water per 50 / 150 ml. melk nodig.

Kook het water in de pan (zonder fles melk)

Als het water kookt, zet je het vuur uit.

De afgesloten, ontdooide fles melk wordt in de pan met water gezet.

Let op dat de fles(sen) niet gaan drijven.

Zwenk de fles melk tussendoor zodat alle delen verwarmd worden.

Laat de fles melk 15 minuten in het gekookt water staan.

Na het pasteuriseren wordt de fles melk in een snel tempo afgekoeld. Dit kan onder koud stromend water of in de vriezer. De fles melk tijdens dit proces een paar keer zwenken zodat alle delen gekoeld worden.

Hierna is de melk gereed voor gebruik, koelkast of voor invriezing.

N.B. Gekolfde, ontdooide en daarna gepasteuriseerde moedermelk mag terug ingevroren worden omdat pasteuriseren een bewerkingsproces is.

 

VÓÓR HET PASTEURISEN, CONTROLEER JE GLAZEN FLESSEN ALTIJD OP HAARSCHEURTJES OF ONEFFENHEDEN IVM KLAPPEN VAN GLAS.

 

Flash Heating

Giet zoveel water in een pan zodat het niveau van de melk in de fles en het niveau water in de pan op dezelfde hoogte zijn (probeer verschillende maten pan)

Je hebt ongeveer 450 ml. water per 50 / 150 ml. melk nodig.

Afgesloten, ontdooide fles(sen) melk worden in de pan met water gezet

Let op dat de fles(sen) niet gaan drijven.

Gebruik glazen flessen of potten ivm de hoge temperatuur!

Breng het water in de pan mét de fles(sen) melk aan de kook.

Wanneer het water borrelt, haal je de fles(sen) melk uit het water.

Na het pasteuriseren wordt de fles melk in een snel tempo afgekoeld. Dit kan onder koud stromend water of in de vriezer. De fles melk tijdens dit proces een paar keer zwenken zodat alle delen gekoeld worden.

Hierna is de melk gereed voor gebruik, koelkast of voor invriezing.

N.B. Gekolfde, ontdooide en daarna gepasteuriseerde moedermelk mag terug ingevroren worden omdat pasteuriseren een bewerkingsproces is.

 

VÓÓR HET PASTEURISEN, CONTROLEER JE GLAZEN FLESSEN ALTIJD OP HAARSCHEURTJES OF ONEFFENHEDEN IVM KLAPPEN VAN GLAS.