Kolven Stap voor Stap

Hoe moet je Moedermelk Kolven? Stap voor Stap

Moedermelk afkolven als je borstvoeding geeft, moet je leren. Hieronder vind je tips zodat je genoeg moedermelk kolft. Kolven van melk is van veel factoren afhankelijk. Heb je de juiste kolf, de juiste maat borstschilden, maak je optimaal gebruik van je toeschietreflex, heb je een handkolf nodig of een elektrische? Moet dat dan een dubbele zijn of een enkele? Hoe lang moet je eigenlijk kolven en hoe vaak?

Lees vooral verder en lukt het niet? We staan voor je klaar; bel ons op 06 - 24 58 54 83

Toeschietreflex

Een toeschietreflex is noodzakelijk om borstvoeding te geven en moedermelk af te kolven. Zonder toeschietreflex stroomt er namelijk geen melk. Niet alle moeders voelen een TSR. Een toeschietreflex duurt ook niet bij alle moeders even lang.

Het soort TSR dat je hebt is van invloed op het totaal aantal milliliters dat de baby per voeding zal drinken, hoe vaak hij of zij vervolgens per 24 uur aan de borst wil én op de hoeveelheid die je per sessie kolft.

 

Toeschietreflex opwekken

Ongeacht de manier van kolven zal elke kolfsessie moeten worden begonnen met het opwekken van een toeschietreflex. Vaak verdient het aanbeveling om ook tijdens het kolven opnieuw te proberen een TSR op te wekken wanneer de melkstroom sterk afneemt.

Hoe stimuleer je een toeschietreflex?

 

Kolven met je handen (MARMET techniek)

Afkolven van moedermelk met je handen is een handigheidje en simpel te doen.  Je kunt het overal doen en hebt er alleen een opvangbakje voor nodig.

Het grote voordeel van met de hand kolven is dat de borst gestimuleerd wordt door de handen wat weer een positief effect heeft op het toeschieten van de melk. Er is veel overdracht van hormonen!

Verder heb je meer controle over het kolven op zich; jij bepaalt de druk en de snelheid die je prettig vindt.

Hoe kolf je melk af met de hand?

 

Kolven met een Elektrische kolf

Met een elektrische borstkolf kan je snel melk afkolven zonder daarvoor zelf inspanning te verrichten en het wordt vaak gebruikt als er langdurig gekolfd moet worden.

Dubbelzijdig kolven verhoogt ook het melkproducerend hormoon en is sommigen zijn geschikt om de melkproductie op gang te brengen.

 

Clusterkolven / Power Pumping (lage melkproductie)

Clusterkolven ofwel Power Pumping wordt toegepast bij een lage melkproductie en imiteert het regelen van je baby om de melkproductie op te voeren. Een lage melkproductie verhogen als gevolg van een nieuwe zwangerschap wordt hieronder ook besproken.

 

Welke maat borstschilden heb ik?

Om effectief te kunnen kolven is het belangrijk dat de kolfschilden goed aangemeten zijn. De tepel moet precies in de tunnel van het borstschild passen, zonder te klemmen. Zo geef je de beste stimulatie en wordt de melk efficient gekolfd.

Is de tunnel te groot, dan verdwijnt er teveel van de tepelhof in de tunnel, beschadigt het tepelhof en wordt er geen goed vacuum opgebouwd.

Is de tunnel te klein dan kunnen melkuitgangen afgeklemd worden, beschadigt de tepel en wordt de borst niet goed geleegd.

Sommige moeders kolven prima met een standaard borstschild maar sommigen hebben een kleinere of grotere maat nodig. Hoe weet je of je die nodig hebt?

 

Kolven met een lege, glazen pot of Weckpot

Heb je geen kolf bij de hand, is jouw kolf stuk en wil je stuwing verlichten? Geen nood!

Oma weet raad ;-)

 

Kolven met een Handkolf

Van een handkolf wordt vaak gezegd dat het voor incidenteel gebruik is. Veel moeders vinden een handkolf eigenlijk heel gebruiksvriendelijk omdat ze meer controle kunnen uitoefenen over de kolf en dat het geen stroom gebruikt.

Een handkolf wordt niet gebruikt om de melkproductie op gang te brengen maar is heel fijn te gebruiken als je al een goede productie hebt.

 

Borstcompressie

Borstcompressie is een techniek om de melkstroom op gang te houden tijdens het voeden van jouw baby maar ook tijdens het afkolven van moedermelk.

Door het legen van de borst neemt de druk aan de binnenkant van de borst af zodat de melkstroom steeds trager wordt. Wanneer je aan de buitenkant van de borst druk zet, help je de melkstroom weer iets harder te gaan.

 

Hoe vaak moet je kolven?

Hoe vaak je kolft ligt aan de reden waarom je kolft, wat voor soort opslagcapaciteit jouw borst heeft en wat voor soort toeschietreflex je hebt. Voor sommige moeders is het tijdstip van de dag belangrijk, hoe ontspannen ze is en het is ook belangrijk hoe behendig je bent met een bepaald soort kolf.

Het uiteindelijke doel is voldoende melk te hebben om in de behoefte van baby te voorzien.