Clusterkolven

Power Pumping

bij lage melkproductie

Clusterkolven | Power Pumping (lage melkproductie)

Clusterkolven ofwel Power Pumping wordt toegepast bij een lage melkproductie en imiteert het regelen van een baby om meer melk te genereren. Een lage melkproductie verhogen als gevolg van ovulatie, menstruatie of een nieuwe zwangerschap wordt hieronder ook besproken.

Hoewel het doel van Clusterkolven is om de melkproductie te verhogen, is de inspanning op het moment zelf niet gericht op een zo groot mogelijk aantal milliliters te kolven maar op het geven van signalen aan het lichaam om meer melk te maken.

 

 • Er zijn verschillende technieken ontwikkeld. Het kan zijn dat de ene techniek beter voor je werkt dan de andere.
 • Gebruik een dubbelzijdige, elektrische borstkolf of overweeg om de ene borst te kolven terwijl de baby aan de andere borst drinkt zodat er effectieve toeschietreflexen opgewekt worden.
 • Zet de borstkolf op een gemakkelijke en comfortabele plaats in huis waar je vaak langs komt en zorg dat je al je kolfspullen direct bij de hand hebt.
 • Je kunt hiervoor je eigen elektrische borstkolf gebruiken maar er zijn ook borstkolven met een PowerPump programma zoals Ardo Alyssa en Horigen Elody.

Te weinig moedermelk wanneer je kolft?

Controleer eerst onderstaande dingen:

 • Passen jouw borstschilden goed zodat je effectief leeg kolft? Meet je tepels
 • Maakt de kolf voldoende vacuum? Controleer je kolf en onderdelen op het lekken van lucht. Check of je ventiel(en) of vacuumdiafragma(s) niet gescheurd, vettig, geraffeld of dun zijn. Lees  hier hoe vaak je onderdelen moet vervangen.

Clusterkolven techniek 1

 • Een kolfsessie duurt ongeveer 5 tot 10 minuten elke keer dat je langs de pomp komt.
 • Niet vaker dan elke 45 minuten kolven.
 • Stop met kolven als het je begint te irriteren.
 • Probeer zeker 10 kolfsessies per dag in te lassen.

 

Het is niet noodzakelijk elke keer een andere kolfset te gebruiken, de flessen tussendoor te wassen en de melk in de koeling te bewaren*.

Naar gelang de kamertemperatuur verwissel je de kolfsets elke 4 tot 6 uur en zet je de verzamelde afgekolfde melk in de koeling.

Afgekolfde melk wordt altijd achterin en onderin de koelkast bewaard. Bewaar de melk nooit in de deur.

Clusterkolven techniek 2

 • Kolf 10 tot 20 minuten.
 • Rust 10 minuten.
 • Kolf 10 minuten.
 • Rust 10 minuten.
 • Kolf weer 10 minuten.

 

De Clusterkolfsessie duurt 1 uur per dag.

Op andere momenten gedurende de dag wordt gekolfd op de manier zoals je het altijd doet.

Het is niet noodzakelijk elke keer een andere kolfset te gebruiken, de flessen tussendoor te wassen en de melk in de koeling te bewaren*.

Naar gelang de kamertemperatuur verwissel je de kolfsets elke 4 tot 6 uur en zet je de verzamelde afgekolfde melk in de koeling.

Afgekolfde melk wordt altijd achterin en onderin de koelkast bewaard. Bewaar de melk nooit in de deur.

Clusterkolven techniek 3

 • Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten.
 • Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt.
 • Herhaal de Clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.

 

Het is niet noodzakelijk elke keer een andere kolfset te gebruiken, de flessen tussendoor te wassen en de melk in de koeling te bewaren*.

Naar gelang de kamertemperatuur verwissel je de kolfsets elke 4 tot 6 uur en zet je de verzamelde afgekolfde melk in de koeling.

Afgekolfde melk wordt altijd achterin en onderin de koelkast bewaard. Bewaar de melk nooit in de deur.

Middelen die de melkproductie verhogen

De baby zal zelf, mits goed aangelegd, de melkproductie sturen. Het clusterkolven imiteert het clusteren van de baby. Soms heb je echter een steuntje in de rug nodig.

 

Domperidon is een middel dat prolactineverhogend werkt. Prolactine stuurt de aanmaak van moedermelk. Domperidon is via de huisarts verkrijgbaar op recept. Lees meer informatie over Domperidon op Kenniscentrum Borstvoeding.

 

Andere middelen die de melkproductie kunnen opvoeren zijn borstvoedingskruiden die speciaal zijn samengesteld voor dit doel. Bij verse kruiden is het moeilijk de werkzame bestanddelen en sterkte te bepalen.

Borstvoedingsthee is lekker om te drinken. Houd er rekening mee dat je véél thee moet drinken om voldoende werkzame stoffen binnen te krijgen. Je kunt preciezer doseren als je capsules met kruiden gebruikt.

 

Let op: productieverhogende middelen werken niet als de borst niet goed geleegd wordt. Een goed aangelegde baby of goed werkende kolf zijn de eerste voorwaarden om melkproductie op te voeren.

Zwangerschap: Kruiden die de melkproductie verhogen, zijn een optie maar deze moeten zorgvuldig worden gekozen omdat sommigen contracties kunnen veroorzaken of andere eigenschappen hebben die niet samengaan met een zwangerschap.

Raadpleeg je lactatiekundige IBCLC.

 

Menstruatie en Ovulatie

Sommige moeders ervaren een daling in de melkproductie vanaf de ovulatie (middencyclus) tot de eerste of tweede dag van de volgende menstruatie. Het calciumgehalte in het bloed neemt in deze periode geleidelijk af en voor sommige vrouwen veroorzaakt deze calciumdaling voor een daling van de melkproductie. Calcium / magnesium-supplementen kunnen nuttig zijn om een daling in de melkproductie te voorkomen.

 

De aanbevolen dosering calciumsupplementen ligt tussen 500 mg calcium / 250 mg magnesium en 1500 mg calcium / 750 mg magnesium. De hogere dosering is over het algemeen effectiever.

Gebruik een combinatie van calcium / magnesium of calcium / magnesium / zink. Calcium wordt het beste door het lichaam opgenomen in combinatie met magnesium en zink.

 

De hoeveelheid supplementen hangt af van de samenstelling van je dieet. Hoe meer dierlijke eiwitten men eet, hoe meer calcium / magnesium nodig is. Als je vegetariër of veganist bent, kan een lage dosering prima werken voor je. Als je meer dan 500 mg calcium per dag toevoegt, verdeel dan de dosis zodat je niet alles in één keer inneemt – calcium wordt het beste opgenomen in porties van 500 mg per keer.

 

Begin met het supplement wanneer je ovuleert en ga door tot en met de eerste paar dagen van de menstruatie. Als de menstruatie onregelmatig is, begin dan 14 dagen na het begin van de laatste menstruatiecyclus met calcium / magnesium, of neem gewoon het supplement elke dag.

 

Belangrijke info over Calcium en Magnesium .

Borstvoeding Apotheek

 

Zwanger?

De meeste vrouwen merken in de eerste paar weken van een zwangerschap een vermindering van melkproductie.  Veel baby’s merken ook een verschil, aangezien zowel de hoeveelheid melk, als de smaak van de melk en de heftigheid van de melkstroom veranderen.

Zijn er mogelijkheden om de melkproductie tijdens een zwangerschap te verhogen? Je lichaam bereidt zich nu voor op een nieuwe baby; het verhogen van de melkproductie is onder invloed van zwangerschapshormonen vaak erg lastig.  Vaker voeden kan helpen, maar als gevolg van pijnlijke en/of gevoelige tepels lukt dit veel moeders niet.

 

Uit de zuivelindustrie leren we dat een droge periode aan het eind van de zwangerschap de melkproductie helpt te maximaliseren nadat het nieuwe kalf wordt geboren. Koeien met een hoge productie in de late zwangerschap hebben de neiging om minder melk te maken voor het nieuwe kalf. Zou het stimuleren en verhogen van de melkproductie tijdens een zwangerschap problemen kunnen veroorzaken in de melkproductie voor de komende baby?

 

Hoewel deze kwestie niet uitgebreid onderzocht is, wijst  dr. Peter Hartmann erop dat bezorgde, zwangere moeders in het derde trimester hun huidige zuigeling uit slechts een borst kunnen voeden zodat de andere borst zuivere colostrum kan gaan produceren. Dit is een compromis tussen het oudere kind blijven voeden en het maximaliseren van de melkproductie na de bevalling. Terwijl veel moeders met succes gebruik maken van beide borsten tijdens de zwangerschap, kan een moeder die nauwelijks voldoet aan de behoeften van haar baby profiteren van deze suggestie.

Making more milk: Personal communication Hartmann and Marasco Dec. 19, 2004

Sinds 2005 kan je bij MoM&e terecht wanneer je niet voldoende moedermelk hebt voor jouw kindje, voor de allerbeste borstkolven,voor borstkolf onderdelen en natuurlijk begeleiding bij borstvoeding en kolven.

Kom je er niet aan uit? Neem contact met ons op en we denken met je mee of wijzen je de weg.

Professionele lactatakundige ondersteuning en kolfconsult voor de regio West Brabant: Breda, Tilburg, Oosterhout, Waalwijk en omstreken.

 

Kolfconsult in regio Noord Holland:

Amsterdam, Zaandam, Haarlem, IJmuiden, Beverwijk.

 

Consult

Een lactatiekundige ibclc* is er voor jou, wanneer je vragen hebt over borstvoeding, goed voorbereid wilt zijn op het geven van borstvoeding of als je hulp nodig hebt en je denkt dat het voeden van jouw kindje aan de borst veel beter zou kunnen.

Je mag bij ons komen voor een kort consult, een dagbegeleiding, een kolfconsult of gewoon een winkelbezoek.