Borstvoeding Blog

Hoeveel kan je nou over Borstvoeding schrijven? Allerdaagse, Gewone, Ongewone en Ontroerende Dingen over Borstvoeding.

'EERSTE HULP BIJ GESTUWDE BORSTEN'

Het was weer zondag… een voorspelbare dag. Je bent op n feestje en de telefoon gaat: ‘Hallo met kraamzorg Die-en-die’. We zijn op zoek naar een borstkolf voor een kraamvrouw en we hebben uw telefoonnummer doorgekregen…

Doorgaans staan we 1,2,3 in de houding om kraamvrouwen te helpen maar een en ander begint andere vormen aan te nemen. Gedurende de week krijgen we geen enkele aanvraag van de kraamzorg. Waarschijnlijk is de thuiszorg open door de week en is deze instelling gesloten in het weekend. Voorheen sprong ik meteen in de auto om naar de praktijk te rijden en een pomp uit te lenen. Soms moest ik dat 3 keer op een zondag doen. Of je sprong in de auto naar de praktijk en werd je gebeld dat t niet meer nodig was. Het gezin was dichterbij voorzien. Het kon ook zijn dat er gewoon niemand op kwam dagen. We zijn ermee gestopt; in het weekend zijn we dicht want we hebben zelf ook kindjes die aandacht nodig hebben. Dat doet me dan weer denken…

Wat een rare vorm van hulpverlening… techniek staat voor niets, ook in het kraambed. De kraamverzorgster kan meer voor zichzelf denken en een oplossing verzinnen voor gestuwde borsten of borsten die ‘op slot’ zitten wanneer er geen elektrische, dubbelzijdige kolf te beschikking is. Hoe ging dat vroeger dan? Wat voor een soort opleiding krijgt een kraamverzorgster? Je mag er toch wel vanuit gaan dat ze basisbeginselen aangeleerd krijgt?

Dus… hierbij dan. Rechtstreeks uit de mond van de lactatiekundige ibclc. Eerste hulp bij gestuwde borsten:

gestuwde borsten

Wanneer de borst ernstig gestuwd is tijdens het kraambed en er nog melk lekt uit de borsten dan kan je de Marmet techniek toepassen als je geen kolf ter beschikking hebt.

Voordeeltje: aangezien je met je handen werkt, stroomt de melk redelijk goed. Het heeft te maken met je handen die de gevoelige tepel(s) aanraken. Huid op huid contact genereert redelijk wat hormonen zodat melk makkelijker stroomt.

Wanneer je wilt kolven maar geen kolf ter beschikking hebt dan pas je de truuk met de glazen pot toe.

Wanneer de kraamvrouw geen melk lekt en er met geen mogelijkheid melk uitgedrukt kan worden dan is er een goede kans dat de borst ‘op slot’ zit. De melk kan niet stromen of lekken omdat de melkkanaaltjes dichtgedrukt worden. Hoezo? Er zit zoveel vocht in het omringende weefsel zodat het ‘file-rijden’ wordt in de melkkanaaltjes. Er wordt niet goed ‘geritst’ zullen we maar zeggen, er volgt een opstopping en iedereen wil zijn weg vinden op de vluchtstrook (waar eigenlijk niet gereden mag worden).

Heel vervelend dat ‘ritsen’ in de borst. Een snelweg en mensen hebben nog geduld maar de borst niet. De borst zegt gewoon: ‘er rijdt niemand meer dus we gaan ervan uit dat de weg niet meer gebruikt wordt. We sluiten deze weg af; deze weg is niet meer nodig…’

Het is nu dus acuut noodzaak om de opstopping weg te krijgen. Als t niet vooruit is dan maar achteruit. Borstmassage richting de oksel en de lymfeklieren zorgt ervoor dat het overtollige vocht in de borst weggaat en de melkgangen wat meer ruimte geeft om de melk te laten stromen richting de tepel (en de hongerige baby)

Hoe je dat doet? Heel simpel:


Klik hier voor het voorbeeld hoe je de Marmet techniek toepast wanneer er nog melk lekt uit de borst.

Om het tepelhoef soepel te maken zodat baby makkelijker aan kan happen pas je de Reverse Pressure Softening techniek toe.

Wanneer de borst op slot zit en je vocht dat de melkkanaaltjes afklemt weg wilt masseren, klik je hier voor een voorbeeld volgens de Maya Bolman techniek .

Klik hier om te kolven met een glazen pot wanneer je geen elektrische kolf te beschikking hebt .